Ryggspruta

På en modern ryggspruta ska alla slanganslutningar och genomföringar finnas i tankens övre del för att minska risken för läckage.

Före besprutningsarbetet

Skärmdump Film Ryggspruta2

Före besprutningsarbetet

Moderna bärremmar är av material som inte suger åt sig vätska. Spruthandtagen har grepp som stängs av då man släpper det. Många fabrikat har också batteridriven pump som håller ett jämt arbetstryck. Därför är det en god idé att köpa en ny ryggspruta istället för att fortsatt använda sin lite för gamla. 

 

  • Välj och använd rätt skyddsutrustning.
  • Fyll ryggsprutan på samma plats som du fyller lantbrukssprutan, d v s biobädd, platta med uppsamling eller biologiskt aktiv mark.

Under besprutningsarbetet

Skärmdump Film Ryggspruta

Under besprutningsarbetet

Heltäckande skyddskläder, skyddshandskar och stövlar är nödvändigt för din säkerhet. I många situationer kan detta vara varmt och obekvämt. En ljus engångsoverall är svalare att arbeta med än täta kläder av plastmaterial.

För vissa bekämpningsmedel ska särskilda andningsskydd användas vid risk för inandning. Detta gäller framför allt vid användning av ryggspruta. Om du måste arbeta ofta och länge med ryggspruta kan ett andningsskydd med fläkt vara ett bra alternativ.

 

  • Skölj ryggsprutan ren på påfyllningsplatsen medan du fortfarande har skyddsutrustningen på dig.

Efter besprutningsarbetet:

1.

Tvätta handskar, stövlar, visir, förkläde och skyddskläder med vatten direkt efter användning och häng upp den till torkning.

2.

Tag av gasfilter och partikelfilter från andningsskyddet och skölj masken eller tvätta den med rekommenderat rengöringsmedel.

3.

Engångsoverall kastas i sopbehållaren i förrådet.

4.

Lägg övriga kläder i tvättmaskinen. Tvätta alla kläder efter användning, helst i separat tvättmaskin.

5.

Duscha och byt till rena kläder.

6.

Förvara skyddsutrustningen på rätt sätt.

7.

Byt ut den tillräckligt ofta.

Film: Personlig skyddsutrustning- ryggspruta

Skärmdump Film Ryggspruta3

Film: Personlig skyddsutrustning- ryggspruta

Visste du att skäggstubb ger sämre effekt av andningsskydd? Titta på filmen och lär dig mer om hur man bäst skyddar sig vid användning av ryggspruta.

Se filmen