Sköt om sprutan
Med regelbundna funktionstest, bra underhåll och förnuftig uppgradering går det att hålla liv i en lantbruksspruta i många år och minska risken för vindavdrift, läckage och spill.
Obligatoriskt funktionstest

Obligatoriskt funktionstest
I november 2016 började nya regler gälla för sprutor som används yrkesmässigt för spridning av växtskyddsmedel. Dessa innebär att sprutan måste vara funktionstestad av en behörig testare och godkänd av Jordbruksverket. Framöver ska sprutorna funktionstestas minst vart tredje år.
Jordbruksverket godkänner sprutan

Jordbruksverket godkänner sprutan
Första gången som du använder din spruta efter 26 november 2016 så måste din spruta vara godkänd av Jordbruksverket. Efter den 26 november är det endast sprutor som är godkända av Jordbruksverket som får användas. För att sprutan ska bli godkänd måste du skicka in ett protokoll från ett funktionstest, som är utfört av en behörig funktionstestare, som visar att sprutan uppfyller testets krav. Ett beslut om godkänd spruta gäller normalt i tre år från testtillfället. Kravet på funktionstest gäller nu i hela EU och ingår i samma direktiv som kräver behörighetsutbildning och integrerat växtskydd. För lantbrukssprutor med bom har det funnits ett frivilligt system för testning men nu ska alla sprutor testas. Så gott som alla spruttyper måste testas men det finns några undantag, till exempel ryggsprutor, dimningsaggregat och nya sprutor.
Få din spruta godkänd
Om du inte redan har ett protokoll från ett nyligen utfört funktionstest så börja med att kontakta en funktionstestare. En lista över funktionstestare finns på Jordbruksverkets hemsida. Boka tid för testet och se till att sprutan är rengjord innan.
I Jordbruksverkets broschyr Att tänka på inför funktionstestet kan du läsa mer om hur du förbereder dig.
I ansökan om godkännande ska du skicka in en elektronisk kopia på protokollet från funktionstestet till Jordbruksverket, som kontrollerar testet och att testaren är behörig. Det går också att låta någon annan skicka in din ansökan, exempelvis testaren, din revisor eller en släkting. Du får sedan ett beslut tillbaka från Jordbruksverket. Från 1 januari 2021 är kostnaden för ansökan 100 kr, och den betalas direkt i e-tjänsten med betalkort.
Funktionstest av sprutor i växthus
I kravet på funktionstest ingår också så kallade stationära och semimobila sprutor som används i stationära anläggningar, såsom växthus. Dessa har inte tidigare testats i någon större omfattning men nu finns en standard för detta.
Alla som är behöriga funktionstestare får testa även växthussprutor.
Kontroll genom kommunernas miljötillsyn
Kontroll av att sprutor som används är godkända kommer att ske via kommunerna och vara en del av den miljötillsyn som kommunerna utför på jordbruksföretag.
Nyttigt material
Läs broschyren Hur du underhåller och förbättrar sprutan som ska underlätta i underhållsarbetet av dina sprutor. Går att ladda ner eller beställa.
Film - Egen teknisk översyn av utrustning för att sprida växtskyddsmedel

Film - Egen teknisk översyn av utrustning för att sprida växtskyddsmedel
I filmen går lantbrukaren igenom hur du gör en egen teknisk översyn av din utrustning innan du ska sprida växtskyddsmedel.
Se filmen
Film - Uppgradera sprutan

Film - Uppgradera sprutan
Det är inte alltid som en ny spruta är det bästa. Det finns många sätt att uppgradera sin gamla spruta på. I filmen "Uppgradera sprutan" får du flera exempel på vad som kan göras.
Se filmen
Film - Kalibrera sprutan

Film - Kalibrera sprutan
Kalibrering av sprutan görs med jämna mellanrum för att kontrollera att hastighetsmätare och flödesmätare visar rätt.
Se filmen