Om det händer en olycka med växtskyddsmedel gäller det att handla rätt och snabbt.
Som stöd till dig som använder växtskyddsmedel finns nu två klisterdekaler som beskriver vad du ska göra vid spill, brand och personolycka. Sätt dekalerna i traktorn eller på sprutan så att de alltid finns med där du behöver dem.
Hjälpredan gör att du i fält enkelt kan väga samman de faktorer som mest påverkar vindavdriften, och få fram ett riktvärde för vilket skyddsavstånd du ska hålla. Hjälpredan innehåller tabeller där man direkt kan utläsa lämpligt anpassat skyddsavstånd vid olika temperaturer, vindstyrkor och inställningar av sprutan.
Detta är en sprutjournal anpassad för växthus. De finns i två versioner, den här som du fyller i per datum och en som du fyller i per plats/skifte. Du kan ladda ner och fylla i direkt på datorn eller skriva ut och ta med dig pappret ut i fält.
Detta är en sprutjournal anpassad för växthus. Den finns i två versioner, den här som du fyller i per plats och en som du fyller i per datum. Du kan ladda ner och fylla i direkt på datorn eller skriva ut och ta med dig pappret ut i fält.
Sprutjournalen finns i två versioner. Den här fyller du i per datum . Du kan ladda ner och fylla i direkt på datorn eller skriva ut och ta med dig pappret ut i fält.
Sprutjournalen finns i två versioner. I denna fyller du i per plats/skifte. Du kan ladda ner och fylla i direkt på datorn eller skriva ut och ta med dig pappret ut i fält.
Diflufenikan ingår i flera preparat som används för att bekämpa ogräs, och är en viktig substans ur resistensperspektiv. Dessvärre hittar man ibland rester i vattendrag. Läs mer om vad man kan göra åt det i vårt uppdaterade faktablad.
Lista över avdriftsreducerande utrustning för lantbruksspruta med bom, bomspruta. Den här kan du använda tillsammans med Hjälpredan för bomspruta. Endast för nedladdning.
Listan över avdriftsreducerande utrustning som du kan använda tillsammans med Hjälpredan för fläktspruta. Endast för nedladdning.
Lista som innehåller alla växtskyddsmedel som har tekniska och praktiska villkor för användning. Endast för nedladdning. OBS! Listan är aktuell vid publicering, kontrollera alltid på etiketten!
Prosulfokarb ingår i flera viktiga ogräsmedel, men har lätt för att förångas och spridas med vinden. Ämnet har påträffats på svenska frukter och grönsaker, vilket har drabbat odlare hårt. Vid bekämpning i höstspannmål är det därför extra viktigt förhindra oönskad spridning. Nya användarvillkor för höstbekämpning beslutades i september 2019. Läs Jordbruksverkets faktablad om hur du gör.
Genom att använda avdriftsreducerande utrustning kan de anpassade skyddsavstånden minskas. Användning av utrustningen är dessutom ett användningsvillkor för en del preparat. Läs mer om avdriftsreducerande utrustning i detta informationsblad.
Med ett väl fungerande uppsamlingssystem för vattnet i växthuset minskar riskerna för läckage av växtnäring till mark och vattendrag. Detta ger också ekonomiska besparingar i form av minskade kostnader för gödsel och vatten. Kunskap om att det förekommer läckage av växtskyddsmedel från växthus till vattendrag ökar betydelsen av att sluta systemen i växthusen. Den här skriften har tagit fasta på hur man kan utforma ett uppsamlingssystem som gör det möjligt att omhänderta det returvatten som uppkommer i samband med vattning till kulturen.
A text about Säkert Växtskydd and Hjälpredan (The Swedish Helper)
I den här filmen visar och berättar rådgivaren hur du kan minska risken för avdrift genom val av munstycke, tryck och bomhöjd.
Spridning nära dräneringsbrunnar ökar risken för läckage av växtskyddsmedel till vatten. I filmen får du veta vad som är viktigt att tänka på vid bekämpning nära brunnar.
I filmen berättar lantbrukaren vad som behöver gås igenom vid en egen teknisk översyn av utrustning för att sprida växtskyddsmedel.
I denna film får du reda på hur du ska hantera använd skyddsutrustning.
I filmen berättar lantbrukaren vad du ska tänka på när du ska hantera tömda dunkar för växtskyddsmedel.
I den här filmen får du bland annat veta hur en säker påfyllning och tvätt av sprutan kan gå till i växthus.
Hjälpredan används för att beräkna det anpassade skyddsavstånd som du behöver hålla vid sprutning. I den här filmen får du veta hur du använder den.
Kalibrering av sprutan görs med fördel en gång per år för att kontrollera att hastighetsmätare och flödesmätare visar rätt. I den här filmen får du reda på hur kalibrering kan göras.
I filmen får du reda på vilken skyddsutrustning som du behöver ha vid körning av bomspruta.
I den här filmen får du veta vilken personlig skyddsutrustning du behöver vid spridning med fläktspruta.
Vid Borgeby fältdagar fick besökarna pröva att fylla på en spruta utan att spilla. Se hur bra de lyckades i den här filmen.
I den här filmen får du veta vilken skyddsutrustning du behöver vid sprutning med ryggspruta.
I filmen får du reda på vilken skyddsutrustning som du behöver ha vid bekämpning i växthus.
För att inte växtskyddsmedel ska spridas till den omgivande miljön är det viktigt att hålla både fasta och anpassade skyddsavstånd vid sprutning. I filmen får du veta vad du ska tänka på när det gäller skyddsavstånd. Observera att filmen gjordes innan benämningarna för avståndet ändrades, därför benämns "fast skyddsavstånd" som "markanpassat skyddsavstånd" och "anpassat skyddsavstånd" som "vindanpassat skyddsavstånd".
Detta är den nyaste filmen om skyddsavstånd. I filmen får du veta vad du ska tänka på när det gäller skyddsavstånd. För att inte växtskyddsmedel ska spridas till den omgivande miljön är det viktigt att hålla både fasta och anpassade skyddsavstånd vid sprutning.
I filmen får du tips om vilken skyddsutrustning du ska använda vid påfyllning och rengörning av sprutan.
En biobädd förlorar sin nedbrytande effekt med tiden och materialet behöver bytas ut med jämna mellanrum. I filmen får du se hur du kan göra.
Det finns en mängd åtgärder som kan vidtas för att förbättra funktionen hos en äldre spruta. I filmen får du tips på några av de ändringar som kan göras.
Den miljöövervakning som görs i Sverige visar att fynd av bekämpningsmedel återfinns i våra vattendrag. kring Vemmenhögsån i Skåne har man lyckats få ner halterna genom att förbättra sin hantering av växtskyddsmedel.