Har du rätt utrustning för att beräkna anpassade skyddsavstånd?
2023-05-23

För att kunna göra en korrekt uträkning av anpassade skyddsavstånd med hjälp av Hjälpredan behöver du använda lämplig utrustning för att bestämma aktuell temperatur och vind.
Du som användare av växtskyddsmedel är ansvarig för att inte orsaka skada eller påverkan på omgivande miljö när du sprutar. Hjälpredan är framtagen för att hjälpa dig att på ett enkelt sätt räkna ut skyddsavstånd, för att uppfylla den lagstiftning som finns kring anpassade skyddsavstånd. För att göra beräkningar i Hjälpredan behöver du veta temperatur, vindriktning och vindstyrka.
Enligt Naturvårdsverkets spridningsföreskrifter (NFS 2015:2) ska du som sprider växtskyddsmedel med bogserad eller maskinburen spruta använda utrustning för att kunna bestämma temperatur, vindriktning och vindhastighet. Att inte använda sig av dessa hjälpmedel riskerar att leda till felberäkningar av skyddsavstånd, vilket kan leda till att omgivande miljö tar skada.
För att kunna bestämma ett välanpassat skyddsavstånd utifrån de specifika förhållanden du sprutar i behöver du ha tillgång till:
- Termometer
- Vindhastighetsmätare
- Vindriktningsvisare
Du hittar mer information här:
Fler nyheter
Var fyller du sprutan?
Moment såsom påfyllning och rengöring av sprutan innebär risk för spill och läckage, därför är det viktigt att välja en påfyllnadsplats som är lämplig för ändamålet. En av femton lantbrukare anger att de fyller sprutan på gårdsplanen. Vi reder ut vad som är en bra påfyllnadsplats och varför man inte får fylla sprutan på grusytor.
Läs nyheten
Uppdaterad lista över preparat med praktiska och tekniska användningsvillkor
Nu finns en uppdaterad lista över preparat som har fått särskilda användningsvillkor vid godkännandet.
Läs nyheten
Ny broschyr om beställning av sprutning
Säkert växtskydds nya broschyr riktar sig till dig som utför växtskyddsbehandlingar på uppdrag åt andra, men även till de som beställer sprutning. Broschyren ger information om vad båda parter bör ha i åtanke, samt råd för att underlätta dialogen och undvika missförstånd så att regelverk uppfylls och båda parter blir nöjda med resultatet.
Läs nyheten
Lägre halter av DFF i vattendrag i Skåne
I dagarna har vi kunnat ta del av resultat från 2021 års miljöövervakning i Skåne och analyserna visar att halterna av DFF sjunkit till nivåer nära gränsvärdet. Resultaten visar också att den totala användningen av DFF bland lantbrukare i det analyserade området var på en historiskt låg nivå.
Läs nyheten