Tre tips inför höstbehandlingen med prosulfokarb

2022-08-29

I år var äntligen Borgeby och Brunnby lantbrukarmässor tillbaka efter två års uppehåll. Säkert Växtskydd var där för att träffa besökare, prata om säker växtskyddshantering och bjuda på tårta för att fira kampanjens 25-årsjubileum. Medan besökare kalasade på gräddtårta fick de möjlighet att dela med sig av sina frågor och funderingar.

På mässorna i sommar fick prosulfokarb lite extra uppmärksamhet med anledning av att villkoren skärptes ytterligare innan sommaren. Både Säkert växtskydd, Syngenta och Jordbruksverket informerade om vad du som användare kan göra för att minska risken för avdrift.
Kristian Jochnick, Länsstyrelsen i Västra Götaland och Agroväst, stod i Säkert växtskydds monter på Borgeby och svarade på besökarnas frågor. Vi frågade Kristian vad man ska tänka på för att förhindra oönskad spridning

 

Varför är det så viktigt att följa villkoren?
Prosulfokarb avdunstar väldig lätt och ju finare droppar desto mer kommer att sticka iväg uppåt, för att sedan riskera att spridas med vinden och hamna där vi inte vill att den ska hamna. Det är viktigt att följa alla villkor för att minimera risken att avdriften ställer till stora problem för den som drabbas. Om villkoren inte följs finns det risk att det kan bli ytterligare restriktioner.

 

Vilka var den vanligaste frågan du fick om prosulfokarb bland besökarna?
Många berättar vad de har för spruta och undrar vilka munstycken de behöver skaffa för att följa villkoren. Med avdriftsreducerande teknik kommer vi ha en betydligt lägre avdrift. Det finns många munstycken som klarar 90 % avdriftsreduktion, dock är många är villkorade med så låga tryck att körhastigheten blir orimligt låg. Ofta behöver man välja ett munstycke som ger större vattenmängd vid låga tryck, röd, brun eller grå, storlek 04 till 06. 

 

Vilka är dina tre tips att ha i åtanke när man använder prosulfokarb?
1. Byt till injektormunstycken som klarar de nya kraven. Lo-driftmunstycken är inte tillräckligt avdriftsreducerande.
2. Var inte rädd för den grova duschen. Använd dubbelspaltade munstycken, så kommer täckningsgraden att öka.
3. Snåla inte på vattnet. Kör minst 200 liter vatten/ha för en bättre täckning samtidigt som det ger en lägre koncentration, vilket minskar risken för eventuell avdrift. För att kunna köra 8 km/h och få ut 200 l/ha så behöver ett rött munstycke (storlek 04) klara 90% avdriftsreduktion vid 2 bar och ett brunt munstycke (storlek 05) klara 90% avdriftsreduktion i intervallet 1 – 1,5 bar.

Och ett bonustips, kom ihåg att det är ett användarvillkor att ha partikelfilter och kolfilter monterat i traktorn. Skaffa ett sådant för din hälsas skull!

---- 
Mer information om prosulfokarb:

Om du är osäker på ifall du använder ogräsmedel som innehåller prosulfokarb kan du titta i listan Produkter där ämnet ingår som verksamt ämne.


Säkert växtskydd -Skärpta villkor för prosulfokarb

 

Syngenta - Optimera din höstbehandling och ogräsbehandling

 

Om du inte hade möjlighet att träffa oss på mässorna i sommar men vill fråga eller diskutera villkor, rutiner eller annat, tveka inte att skicka ett mejl till info@sakertvaxtskydd.se.

Fler nyheter