
Aktuellt
Träffa oss på Borgeby och Brunnby
Säkert växtskydd finns på plats på ett par av sommarens mässor för att träffa er och svara på frågor. Passa på att komma förbi och prata med oss, vi är nyfikna på att höra om dina erfarenheter och utmaningar för att lyckas med en säker hantering av växtskyddsmedel.
Läs nyheten
Uppdaterade listor över avdriftsreducerande utrustning
Från och med idag finns årets listor med avdriftsreducerande utrustning i Biblioteket.
Läs nyheten
Har du rätt utrustning för att beräkna anpassade skyddsavstånd?
För att kunna göra en korrekt uträkning av anpassade skyddsavstånd med hjälp av Hjälpredan behöver du använda lämplig utrustning för att bestämma aktuell temperatur och vind.
Läs nyheten
Var fyller du sprutan?
Moment såsom påfyllning och rengöring av sprutan innebär risk för spill och läckage, därför är det viktigt att välja en påfyllnadsplats som är lämplig för ändamålet. En av femton lantbrukare anger att de fyller sprutan på gårdsplanen. Vi reder ut vad som är en bra påfyllnadsplats och varför man inte får fylla sprutan på grusytor.
Läs nyheten
Uppdaterad lista över preparat med praktiska och tekniska användningsvillkor
Nu finns en uppdaterad lista över preparat som har fått särskilda användningsvillkor vid godkännandet.
Läs nyheten
Ny broschyr om beställning av sprutning
Säkert växtskydds nya broschyr riktar sig till dig som utför växtskyddsbehandlingar på uppdrag åt andra, men även till de som beställer sprutning. Broschyren ger information om vad båda parter bör ha i åtanke, samt råd för att underlätta dialogen och undvika missförstånd så att regelverk uppfylls och båda parter blir nöjda med resultatet.
Läs nyheten
Lägre halter av DFF i vattendrag i Skåne
I dagarna har vi kunnat ta del av resultat från 2021 års miljöövervakning i Skåne och analyserna visar att halterna av DFF sjunkit till nivåer nära gränsvärdet. Resultaten visar också att den totala användningen av DFF bland lantbrukare i det analyserade området var på en historiskt låg nivå.
Läs nyheten
Tre tips inför höstbehandlingen med prosulfokarb
I år var äntligen Borgeby och Brunnby lantbrukarmässor tillbaka efter två års uppehåll. Säkert Växtskydd var där för att träffa besökare, prata om säker växtskyddshantering och bjuda på tårta för att fira kampanjens 25-årsjubileum. Medan besökare kalasade på gräddtårta fick de möjlighet att dela med sig av sina frågor och funderingar.
Läs nyheten
Nytt material om biobädd
Påfyllning över en biobädd är ett bra alternativ där resterna av växtskyddsmedel tas om hand och bryts ner på plats. För att biobädden ska fylla sin funktion krävs underhåll och att den byggs på rätt sätt. För dig som vill veta mer om hur du enkelt kan anlägga en biobädd, eller hur du underhåller en som redan ligger på plats, finns nu uppdaterat liksom helt nytt material att hitta i Biblioteket.
Läs nyheten
Besök oss på mässorna i sommar!
Säkert växtskydd medverkar på Borgeby Lantbruksmässa och Brunnby Lantbrukardagar. Välkommen till vår monter för att fråga, diskutera eller bara tycka till om växtskyddsfrågor eller vår verksamhet.
Läs nyheten
25 år med Säkert växtskydd
Sedan 1997 har Säkert växtskydd arbetat för att utbilda svenska lantbrukare och trädgårdsföretag genom att ge råd om en säker hantering av växtskyddsmedel för att minska riskerna för såväl miljö och hälsa. Kampanjen firar därmed 25-årsjubileum i år. Sören Persson, initiativtagare till projektet och Per Christersson, Säkert växtskydds första projektledare berättar om Säkert växtskydds första tid.
Läs nyheten
Skärpta villkor för prosulfokarb
Reglerna för användning av växtskyddsmedel som innehåller ämnet prosulfokarb skärptes senast 2019. Nu inför Kemikalieinspektionen ännu strängare villkor för att minska risken att ämnet hamnar i andra grödor än de som ska behandlas.
Läs nyheten
Nya listor med avdriftsreducerande utrustning
Att använda särskilt avdriftsreducerande utrustning är ett enkelt sätt att få säkrare effekter och kortare anpassade skyddsavstånd. Idag publicerar Säkert växtskydd uppdaterade listor över avdriftsreducerande utrustning godkänd för bom- och fläktspruta.
Läs nyheten
Länk till DFF-webbinarium
Säkert växtskydd håller ett digitalt seminarium för att följa upp diflufenikankampanjen och du som är lantbrukare och/eller användare av diflufenikan bjuds in för att tycka till om den gångna kampanjen.
Läs nyheten
Vilken information hittar jag på etiketten?
Du läser väl etiketten till de växtskyddsmedel som du använder? Där finns viktig och utförlig information om hur användningen ska gå till. Sedan hösten 2021 innehåller märkningen mer information än tidigare, därför är det viktigt att du läser den noga.
Läs nyheten
Uppdaterad lista för preparat med praktiska och tekniska användningsvillkor
Nu finns en uppdaterad lista där Säkert växtskydd har samlat alla preparat som har fått särskilda användningsvillkor vid godkännandet.
Läs nyheten
Länk till webbinarium 15 februari
Den 15 februari kl 13.00 håller Säkert växtskydd ännu ett webbinarium om personlig skyddsutrustning - denna gång om utrustning för arbete med lantbruksspruta.
Läs nyheten
Tyck till om DFF-kampanjen
Mellan åren 2018-2020 bedrevs diflufenikankampanjen i syfte att vända trenden att diflufenikan uppmäts i för höga halter i vattendrag i Skåne . Förra året kom analysresultaten från nationella miljöövervakningen som visade att kampanjens mål att sänka halterna inte hade nåtts. Nu bjuder Säkert växtskydd in lantbrukare till diskussionen om den gångna kampanjen och om möjliga åtgärder framåt för att minska risken att ogräsmedlet fortsätter läcka ut.
Läs nyheten
Välkommen till webbinarium 15 februari
Säkert växtskydd lyfter temat personlig skyddsutrustningen under två webbinarier i vinter. Det andra hålls nu i februari och är för dig som kör lantbruksspruta med bom.
Läs nyheten
Växthusläckage- för dig som vill boka kostnadsfri rådgivning
Undersökningar visar att läckage av växtskyddsmedel förekommer från växthus till ytvatten. För att öka kunskapen bland växthusföretag om hur läckage uppstår och kan förhindras erbjuder Greppa Näringen en kostnadsfri rådgivning. Säkert växtskydd har valt att lyfta fram detta rådgivningserbjudande för att hjälpa fler att ställa om till säkrare växthusodling.
Läs nyheten
Att tänka på för dig som hanterar halm och gödsel
Pyralider ingår i flera växtskyddsmedel som används för att bekämpa ogräs i såväl spannmål som trädgårdsgrödor. Men rester av dem kan skada känsliga grödor och det är därför viktigt att noggrant följa både krav och rekommendationer för preparat som innehåller aminopyralid eller klopyralid.
Läs nyheten
Länk till webbinarium 18 januari
Den 18 januari kl 13.00 håller Säkert växtskydd ett webbinarium om personlig skyddsutrustning för växtskyddsbehandling i växthus.
Läs nyheten
Webbinarium om personlig skyddsutrustning
Säkert växtskydd bjuder in till två webbinarier om personlig skyddsutrustning. Det första hålls i januari och riktar sig till dig som arbetar i växthus.
Läs nyheten
Prova vår nya beställningsportal!
Kanske har du märkt att det ser annorlunda ut i Biblioteket när du beställer informationsmaterial? Säkert växtskydd lanserar en ny portal för tryckta broschyrer, dekaler och faktablad.
Läs nyheten
Ny utgåva av Hjälpredorna
Nu finns uppdaterade versioner av Hjälpredan för såväl bom- som fläktspruta i Biblioteket.
Läs nyheten
Användningsförbud i vissa områden från 1 oktober
Regeringen har beslutat om att förbjuda växtskyddsmedel i fler områden, där det tidigare varit möjligt att bekämpa. Områden som omfattas av förbud enligt 2 kap. 37 § bekämpningsmedelsförordningen är bland annat allmänna platser såsom skolgårdar, parker och trädgårdar samt på tomtmark hos bostadshus och krukväxter i hemträdgårdsmiljö.
Läs nyheten
DFF Möte, minnesanteckningar
Den 1 september 2021 bjöd Säkert växtskydd in till ett digitalt möte för att utvärdera diflufenikankampanjens utförande och utfall samt diskutera möjliga åtgärder framgent.
Läs nyheten
Ny film om diflufenikan
Diflufenikankampanjen och dess syfte att vända trenden att den aktiva substansen läcker ut i för höga halter i vattendrag har förhoppningsvis inte gått någon förbi. Tre år har gått sedan satsningen tog fart. Säkert växtskydd lanserar nu en film som summerar kampanjen.
Läs nyheten
Diflufenikan– var med och diskutera resultatet
Med avsikten att diskutera utfallet av diflufenikankampanjen och vad vi kan göra för att gå vidare och använda resultatet hålls ett utvärderingsmöte den 1 september klockan 13-16.
Läs nyheten
Nya faktablad om läckagevägar från växthusodlingar
Nu har vi uppdaterat vårt bibliotek med material från HIR Skåne om kemikalieläckage från växthus.
Läs nyheten
Diflufenikan – ännu över riktvärdet
Diflufenikankampanjen som pågått mellan 2018 och 2020 har arbetat för att vända trenden att diflufenikan uppmäts i för höga halter i vattendrag i Skåne.
Läs nyheten
Beräkna skyddsavstånd vid vindstilla förhållanden
Har du funderat på hur du på bästa sätt bestämmer det anpassade skyddsavståndet vid vindstilla väderförhållanden? I så fall är du inte ensam. Då denna fråga är återkommande har Säkert växtskydd i samråd med Naturvårdsverket formulerat ett förtydligande för att reda ut vad som gäller i den situationen.
Läs nyheten
Vad händer med glyfosat?
Den första delen i utvärderingen av glyfosat har nu lämnats över till till EUs livsmedelssäkerhetsmyndighet, Efsa, och EUs kemikaliemyndighet, Echa. Slutsatsen så här långt är att rätt hanterat så kan glyfosat användas utan att det uppstår oacceptabla risker.
Läs nyheten
Ny version av Hjälpredan som app
Nu finns den uppdaterade appen Hjälpredan tillgänglig för nedladdning via App Store och Google Play.
Läs nyheten
Snart är den nya appen här
Har du sett en annons om att den nya Hjälpredan som app finns att ladda ned?
Läs nyheten
DFF-kampanjen har pågått i tre år
Diflufenikankampanjen, som riktar sig mot lantbruket i Skåne, har nu pågått under de tre säsongerna 2018-2020. Under de senaste åren har användningen av diflufenikan i Skåne lett till att ämnet läcker ut i för höga halter i vattendrag. Syftet med kampanjen var att vända den trenden. Det slutgiltiga måttet på om kampanjen varit framgångsrik blir därför om halter av diflufenikan i skånska vattendrag minskat.
Läs nyheten
Fel i Hjälpredan
Det har upptäckts ett fel i Hjälpredan för lantbruksspruta med bom. Tyvärr kan vi inte trycka upp nya Hjälpredor, men vill här informera om felet och den rätta versionen.
Läs nyheten
Inga fynd av prosulfokarb i Livsmedelsverkets analyser av frukt 2020
Under hösten 2017 och 2018 fick två olika äppelodlare sin frukt förorenad av prosulfokarb från intilliggande odlingar där ämnet spridits.
Läs nyheten
Produkter som är undantagna från krav på godkännande
Allmänkemikalier och växtbiostimulanter är undantagna från krav på att godkännas som växtskyddsmedel. De kan ändå ha en användning i sammanhanget.
Läs nyheten
Hantera växtskyddsmedel i växthus på ett säkert sätt
Under vintern kanske du har en period då växthuset är rensat från växande kulturer. Det är ett bra tillfälle att se över exempelvis bevattnings- och recirkuleringssystem, påfyllningsplats för sprutan och plats för kompost. Här har vi sammanställt de viktigaste läckagevägarna och vad du bör tänka på för att undvika att växtskyddsmedel läcker ut i omgivningen.
Läs nyheten
Lika bra effekt med avdriftsreduktion
Det har nu under tre år legat med två led med avdriftsreducerande utrustning i en försöksserie som är inriktad på åkerven och örtogräs i höstvete. L5-2424 heter försökserien för den extra intresserade! I serien jämförs ett led som behandlas med vanliga spaltspridare, ett led som använder två-håls vinklade kompakta injektorspridare (dubbelspalt) och ett tredje led med en injektorspridare som ger 90 % avdriftsreduktion. Dosering och vätskemängd har varit densamma i alla tre leden, så egentligen är det bara duschkvalitet och den täckningsgrad som de olika munstyckena ger upphov till som skiljer. De två leden med avdriftsreducerande teknik är finansierade av Stiftelsen svensk lantbruksforskning, SLF.
Läs nyheten